Cukeťáky

Další náš oblíbený recepis, který se váže právě k tomuto letnímu období, kde dozrává néjen ovoce ale hlavně i domácí zeleninka.

Jak jsem Vám slíbila, sepsala jsem a hlavně nafotila pro Vás další super nápad co s cuketou, na kterou se vždy všichni velice těšíme, ale když už je úroda v plném proudu nevíme kam jí zase nacpat hihi 🙂 Nicméně za sezónu tyto cukeťáky děláme doma několikrát, protože jsou prostě fantastický 🙂

Co vše potřebujeme:

1 vetší cuketu

2 menší cibule ( nebo jedna větší)

4 stroužky česneku

kmín, sůl, pepř

majoránku (klidně může být čerstvá)

pažitka

klidně i libeček

1-2 šťastná vajíčka (celá)

zrhuba 1 hrnek jakékoliv mouky, čočková (pro mne nově oblíbená), pomleté ovesné vločky, či klasická celozrnná mouka

na přilepšení (hlavně pro mužský) můžete přidat šunku

  • cuketu nastrouhejte na té hrubší straně struhadla, prosolte a nechte tzv. vypotit (to znamená že než si připravím ostatní suroviny, nechám cuketu ležet a ona pustí šťávu, kterou odstaníme)
  • po vymačkání vody z cukety přidáme ostatní suroviny a přidáme mouku podle potřeby
  • poté už je volba na Vás zda zvolíte klasiku a usmažíte si bramboráčky v oleji či na ghíčku a nebo jako já vytvoříte placičky a dáte na sucho opéct do trouby (nezpůsobují tolik zažívací obtíže , a hlavně je to fakt nejzdravější varianta)
  • v případě trouby už jen pečete zrhuba na 200 stupňů do zlatova 🙂

P.S. cukeťáky miluji více než klasické bramboráky, schválně kolik nás takových je? Jak si je připravujete vy doma?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.