Naprosto fantastické a jednoduché sušenky, který prostě musíš ochutnat! Musím říci, že jsem si na nich pochutnala více jak na těch klasických z obchodu. Tyto jsou na povrchu krásně křupavé a uprostřed krásně vláčné a nadýchané a k tomu všemu božsky voní. Opravdu nabombený recept, který si ovšem můžeš přispůsobit podle sebe a své chuti a hned máš 1000 dalších možností a nových chutí.
Navíc tyto sušenky se budou skvěle hodit jako Vánoční cukrovíčko nebo jako jeden z jedlých dárků třeba pro kamarádky či rodinu. A věřím, že takovéto sušenky budou chutnat opravdu každému 🙂
Celkové množství těsta je zrhuba na 35ks menších sušenek přičemž jsou výživové údaje pro jednu sušenku:
521 KJ, 124 Kcal, 7g Sacharidy, 9 g Tuky, 4 g Bílkoviny
Pojďme na recepis:
1 hrnek ovesných vloček (můžou být jakékoliv, žitné, pohankové, bezlepkové)
1/2 hnrku strouhaného kokosu (cca 55g)
1/2 hrnku nasekaných ořechů (mix je nejlepší / použila jsem kešu, pekany a mandle)
3 – 4 lžíce ořechového másla (u mě vede mandlové, kešu, ale super je i arašídové a pokud se použije i ochucené opět to bude mít jiný šmrnc ale pozor na skryté curky)
2 lžíce rozpuštěného klasického másla (dodá neodolatelnou vůni ale lze nahradit i kokosovým olejem)
2 lžíce rozinek nesířených (nemusí být)
1 lžíce piniových ořechů (nemusí být)
lžička skořice
1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátu (vinný kámen)
1-2 lžíce medu, javorového sirupu či xylitolu (já použila xylitol a 1/2 lžičky javorového sirupu k bezva vůni)
Postup opět jednoduchý…
- vše smícháme v jedno těsto
- lepší je si pomoci nějakou odměrkou, lžící aby sušenky byly zhruba stejné a propekly se stejnoměrně
- poté je lepši vytvarovat kuličku a poté na plecu s pečícím papírem vytvarovat placku
- nebo můžete použít tvarovátka na sušenky 🙂
- no a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů zrhuba 5 až 10 minutek
- pečou se celkem rychle a když začnou okraje zlátnout až hnědnout jsou hotové
- vyndejte z trouby a nechte na plechu vychladnout – jsou křehké hned po upečení a vypadají že neudrží tvar ale po vychladnutí budou skvělé, tak se nebojte je nechat na tom plechu a až třeba po půl hodince až hodince teprve sundat z plechu
- no a pak už jen je bezpečně ukryjte protože jak ochutnáte u jedné opravdu nezůstane 😀