Meruňkový kompot je velice snadný a rychlý.
Je potřeba ale použít tvrdší meruňky aby se nám z toho pak nestala marmoška 🙂
Potřebujeme:
Čisté sklenice
Tvrdé meruňky
Skořici celou, badyán, hřebíček
Třtinový cukr
A vodu čistou a studenou
* Takže meruňky si očistíme, vypeckujeme a rozdělíme na dvě poloviny
* nákladáme do čistých sterilních sklenic (malý tip, před použitím můžeš sklenice vypláchnout krapet vodkou či slivovicí)
* do poloviny sklenice naskládám meruňky, poté přidám jednu skořici, jeden badyán a 3 4 hřebíčky a zase doplním meruňky tak aby se daly zalít vodou a nikde nečouhaly (nechám trochu místa od kraje sklenice)
* do každé skleničky dám lžíci cukru třtinového, poté zaleji vodou a snažím se dát bublinky pryč
* zavíčkuji sklenice a naskládám do hrnce se studenou vodoi tak aby hladina vody bylanejlepe do 3/4 sklenice
* zahřejeme na 70 až 80 stupňů a tuto teplotu budeme udržovat po celou dobu zavařování což je 15 až 20 minut
* poté jen opatrně sklenice vyndáme z hrnce a necháme do druhého dne vyvhladnout
Postup jak na tento kompot máte uloženy na profilu v sekci zavařování.