Lehká nadýchaná roláda ze 3 surovin která se zaručeně povede, slibuji 😉
Tento recepis mi předala mamky sestřenice už si nevzpomínám jak dlouho to je ale už je to hodně dlouho a když na oslavě ochutnala tuto roládu moc mi jí chválila a ani nepoznala, že se jedná o její recepis hihi což mě potěšilo 🙂
Na těsto potřebujeme:
6 vajec (na velký plech)
6 lžic cukru (třinový ale lze použít březový)
6 lžic mouky špaldové hladké
Můžete obarvit hořkým kakaem
Na krém je potřeba:
1 tvaroh
1 mascarpone
Trocha cukru
Vanilka, či kůra z limetky (chemicky neošetřená kůra)
Ovoce či marmeláda na ozdobu
Postup:
*nejdříve si rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů
* oddělíme vajíčka na bílky a žloutky
* z bílků a špetky soli si vyděláme sníh
* ze žloutků s cukrem vyšleháme pěnu ale opravdu hodně našlehanou pěnu do které postupně zapracujeme mouku
* poté už jen ručně vmícháme sníh a těsto se zředí a vznikne krásně nadýchané těsto
* vlijeme na plech vloženým pečícím papírem a pečeme zrhuba 10 minut
* hned po vydání z trouby roladu sundejte z plechu (nejlépe na mřížku) a pomalu oddělte od pečícího papíru, který otočíte a na tu hladkou (čistou) část opět položíme piškotové těsto
* položim si na linku čistou utěrku a na ní další čistý pečící papír na druhou stranu piškotu (aby se nám nepřilepil k utěrce) a s pomocí utěrky zarolujeme roládu (těsto si pak krásně zvykne na to být v roláde a udrží krásně tvar)
* rolujte piškot za horka jibak bude roláda praskat
* než vychladne roláda, tak si připravte krém tak, že vše smícháte dohromady
* po vychladnutí krásně piškot rozrolujte pomážte marmeládou a pak krémem nebo v létě pouze krémem a do vnitř dejte čerstvé ovoce
* krém nedávejte úplně do krajů aby se Vám nestalo to, že krém vyteče na konci a umaže roládu a to samé ovoce postačí ho plnit zrhuba do poloviny 🙂
*pak jen zarolujte zpátky, a dejte vychladit, můžete pokapat čokoládou nebo také můžete zdobit krémem, ovocem, čokoládou…no fantazii se meze nekladou 🙂 uchovávejte v lednici
