Piškotová roláda

Lehká nadýchaná roláda ze 3 surovin která se zaručeně povede, slibuji 😉

Tento recepis mi předala mamky sestřenice už si nevzpomínám jak dlouho to je ale už je to hodně dlouho a když na oslavě ochutnala tuto roládu moc mi jí chválila a ani nepoznala, že se jedná o její recepis hihi což mě potěšilo 🙂

Na těsto potřebujeme:

6 vajec (na velký plech)

6 lžic cukru (třinový ale lze použít březový)

6 lžic mouky špaldové hladké

Můžete obarvit hořkým kakaem

Na krém je potřeba:

1 tvaroh

1 mascarpone

Trocha cukru

Vanilka, či kůra z limetky (chemicky neošetřená kůra)

Ovoce či marmeláda na ozdobu

Postup:

*nejdříve si rozehřejeme troubu na cca 180 stupňů

* oddělíme vajíčka na bílky a žloutky

* z bílků a špetky soli si vyděláme sníh

* ze žloutků s cukrem vyšleháme pěnu ale opravdu hodně našlehanou pěnu do které postupně zapracujeme mouku

* poté už jen ručně vmícháme sníh a těsto se zředí a vznikne krásně nadýchané těsto

* vlijeme na plech vloženým pečícím papírem a pečeme zrhuba 10 minut

* hned po vydání z trouby roladu sundejte z plechu (nejlépe na mřížku) a pomalu oddělte od pečícího papíru, který otočíte a na tu hladkou (čistou) část opět položíme piškotové těsto

* položim si na linku čistou utěrku a na ní další čistý pečící papír na druhou stranu piškotu (aby se nám nepřilepil k utěrce) a s pomocí utěrky zarolujeme roládu (těsto si pak krásně zvykne na to být v roláde a udrží krásně tvar)

* rolujte piškot za horka jibak bude roláda praskat

* než vychladne roláda, tak si připravte krém tak, že vše smícháte dohromady

* po vychladnutí krásně piškot rozrolujte pomážte marmeládou a pak krémem nebo v létě pouze krémem a do vnitř dejte čerstvé ovoce

* krém nedávejte úplně do krajů aby se Vám nestalo to, že krém vyteče na konci a umaže roládu a to samé ovoce postačí ho plnit zrhuba do poloviny 🙂

*pak jen zarolujte zpátky, a dejte vychladit, můžete pokapat čokoládou nebo také můžete zdobit krémem, ovocem, čokoládou…no fantazii se meze nekladou 🙂 uchovávejte v lednici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.