Tento recepis je svěží, lehký a je ze sezónních surovin. Každému zahrádkáři rostou rajčátka, těšíme se na ně a pak, když dozrávají, nevíme co s nimi…tohle je super tip jak si je vychutnáte. Noky jsou skvělé a sýr se v nich krásně roztéká.
Recept vznikl ve spolupráci se společností Zepter.
Malý tip: pokud máte rádi parmazán, rozhodně vyměňte sýr a dejte parmazán a klidně i s tím noky posypte, je to dokonalá kombinace.
Tvarohové noky:
250g tvarohu nízkotučného
100 g Strouhaný sýr – ementál či parmazán
1 celé vejce
2 žloutky
Velká hrst bazalky
Sůl
Pepř
4 lžíce Špaldové celozrnné jemně mleté mouky
- Vše spojíme v těsto, a tvarujeme noky pomocí dvou lžic, které si máčíme ve vodě, aby se těsto příliš nelepilo
- Dáme do lednice alespoň na 2 hodinky odpočinout
- Poté vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu a poté ještě 1 minutu
Rajčatová omáčka
500g rajčat
3 čerstvé stroužky česneku
Čerstvá chilli paprička (nemusí být)
2 lžíce octa balsamico
Sůl a pepř
- Rajčata nařízneme ve špičce do kříže a ponoříme do horké vody zhruba na 10 vteřin (slupka se začne stáčet a odlupovat), poté je dáme spařit (zastavit vaření) do ledové vody a poté oloupeme a pokrájíme na kostičky
- Opečeme si česnek spolu s pokrájenou chilli papričkou (nemusí být)
- Poté se přidají pokrájená rajčata, sůl a pepř a balsamikový ocet (pokud Vám omáčka přijde kyselejší dejte jednu lžíci březového cukru) a vařte cca 10-15 minutek
- Poté se už jen servíruje spolu s noky a může se zasypat postrouhaným sýrem, parmazánem a klidně zakápnout trochou olivového oleje pro zvýraznění chuti